Ajurvédy rozoznáva šesť základných chutí – sladkú, slanú, kyslú, horkú, trpkú a štipľavú. Každá z týchto chutí má svoje špecifické terapeutické účinky a každá vplýva na jednu z troch bio-energií (Váta, Pitta, Kapha) tak, že ju buď zvyšuje alebo znižuje. Sladká chuť poskytuje telu energiu a silu, posilňuje orgány a tkanivá, podporuje rast a kvalitu vlasov, kože a kostí, harmonizuje myseľ a navodzuje pocit spokojnosti. Sladkú chuť potrebujeme zo všetkých chutí najviac, ale mali by sme konzumovať prirodzene sladké jedlá ako sú napríklad sladké ovocie a zelenina, celozrnné obilniny, ryža a zemiaky. Ponúkam vám recept na ajurvédsky dezert, ktorý je prirodzene sladký, hoci neobsahuje cukor:
Nasekané datle zalejeme horúcou vodou a necháme postáť 2-3 hodiny, potom vodu zlejeme (môžeme použiť na osladenie čaju alebo do vločiek) a datle rozmixujeme tyčovým mixérom na hmotu hustoty zubnej pasty. Pomaly pridávame v rovnakom množstve pomleté vlašské orechy a kokos a miešame, až kým hmota nebude mať hustotu mäkkej plastelíny, aby sa s ňou dalo dobre pracovať. Rukami vypracujeme malé guľky, ktoré obalíme v kokose a necháme v chladničke stuhnúť. Dobrú chuť 😊